De Vries Terrazzo sinds 1951

W.J. de Vries geboren op 29 oktober 1921 te Beverwijk leert het terrazzo vak bij de firma D' Angelo in Venlo en Marcolina in Den Bosch. Na zijn schriftelijk - en praktijk examen start hij in 1951 onder de firma naam: W.J. de Vries Cementvloeren zijn eigen bedrijf. In 1974 wordt Vloerenbedrijf W.J. de Vries BV opgericht. W.G.H.de Vries zijn enige Zoon gaat in 1979 zelfstandig verder onder naam W.G.H. de Vries Vloerenbedrijf bv. Sinds 15 jaar is W.G.H. de Vries met zijn opvolger Roel de Vries uitsluitend bezig met het vervaardigen van terrazzo - en mozaïekwerk. Sinds 2011 is Roel de Vries eigenaar van het Terrazzobedijf.

senior
W.J. de Vries

W.J. de Vries oprichter van het bedrijf De Vries Terrazzo in 1951

Eerste generatie
willie
Willie de Vries

De tweede generatie en nog steeds werkzaam in het bedrijf

Tweede generatie
roel
Roel de Vries

De derde generatie en huidige eigenaar van De Vries Terrazzo.

Derde generatie
Ervaring en toewijding van een terrazzowerker

Het uitvoeren van terrazzowerken vereist veel aandacht en discipline.

  • Kennis van grondstoffen en eigenschappen
  • De applicatie volgens de regels en normen
  • De juiste mentaliteit
  • En liefde voor het vak

Ons bedrijf heeft deze eigenschappen, dat is geen wonder, "het is een gave", omdat in drie generaties de belangrijkste componenten aanwezig waren en nu nog zijn. De ervaring, kennis, en vakmanschap heeft ervoor gezorgd dat wij uitdagende projecten hebben kunnen realiseren waar we trots op zijn.

Terrazzo/Granito

Het woord terrazzo is in verschillende Europese landen ingeburgerd. In Duitsland en Oostenrijk spreekt men uitsluitend van terrazzo, in Frankrijk spreekt men van granito. Veel terrazzowerkers in Nederland noemden zichzelf granitowerkers, terwijl men in Italië spreekt van tarrazzieri en niet van granitisti. Tegenwoordig kiest men voor het woord terrazzo. Ook al omdat de betekenis granito nogal eens wordt verwisseld met graniet. Terrazzokorrels zijn van gebroken marmer en kalksteen, terwijl granietkorrels bestaan uit gebroken natuurgraniet. Het terrazzowerk werd in ons land vooral door de Italianen bekend. In de loop der jaren namen ook veel Nederlanders het ambacht van hun buitenlandse collega's over. Een Ambachtelijke kunstvorm die met een kritische kanttekening ook een minder populaire tijd heeft doorgemaakt. Heden ten dage wordt met goed "vakmanschap" het terrazzowerk weer gewaardeerd om zijn unieke eigenschappen en fraai uiterlijk.

Overzicht van het bedrijf
Mozaïek

De oorsprong van het huidige terrazzowerk begint bij de eerste mozaïeken, dat door velen wordt beschouwd als de voorloper van het terrazzo. Een mozaïek is een inlegwerk van steen -, glas en marmer. Het is een eeuwenoude vorm van ambachtelijke kunst die reeds werd uitgeoefend ver voor onze jaartelling. Reeds 1600 jaar voor Christus werden mozaïeken gemaakt. In het door Chaldeeërs gebouwde paleis te Warka, omstreeks die tijd gebouwd, treft men wandversieringen van mozaïek aan. Door de veroveringstochten, onder Alexander de Grote, werd deze ambachtelijke kunst rond 325 jr. v. Christus naar Europa gebracht. De Byzantijnse en Oudchristelijke kunst leverde bijzondere mozaïekwerken op, in die periode was Byzantium een paradijs van paleizen en basilieken waarin deze kunstvorm zich ontwikkelde, aanvankelijk als wand - en plafondversiering en tenslotte als vloerversiering. Later in de Moorse stijl van de Islamieten gebruikte men mozaïektegels die men op een werkbank vervaardigde en daarna in het werk bracht. Een figuur van stenen strippen goot men aan met een gips houdend bindmiddel, in dat bindmiddel drukte men bonte stukjes glas, marmersteentjes en zelfs edelmetalen. Hieruit ontstond datgene, wat eeuwen later als terrazzo wordt gekenmerkt.

Italiaans Terrazzo

Tijdens latere ontwikkelingen door de eeuwen heen blijft het mozaïekwerk latent aanwezig. Dit Italiaanse terrazzo, dat nog weinig overeenkomst toonde met het huidige product, maakte men door stukjes afval uit de marmergroeve op een specie laag te strooien en die stukjes dan door stampen daarin te drukken. Het vlakstampen is tegenwoordig vervangen door het inwalsen en schuren van de vloer. Als bindmiddel gebruikte men leem, weke gips, puzzolaanaarde en traskalk, totdat de ontdekking in 1824 van het portlandcement geheel nieuwe mogelijkheden bood. Als uitvinder wordt genoemd de metselaar Joseph Aspdin. Uit het streven de vloer zo vlak mogelijk te maken, - het "terrasseren" - de vloer werd toen nog niet geslepen - is vermoedelijk de naam terrazzo ontstaan.

De werkplaats van De Vries Terrazzo
Friuli

Het eerste werk van die soort werd gemaakt op de grond "sulla terra terrazza" (sul terraz is Friulaans). De man die het werk uitvoerde noemde men al spoedig terrazzieri, dat letterlijk vertaald grondwerker betekent. Het waren 1600/1700 naamloze ambachtslieden uit Friuli, een streek in noordoost Italië. De tegenwoordige provincies Pordenone en Udine. Oorspronkelijk kwamen zij uit een gebied met een straal van niet meer dan 25 km. Met als voornaamste dorpen Sequals, Tauriano, Spilimbergo, Arba, Colle, Fanna, Maniago, Cavasso, Frisanco en Barcis.