Terrazzo in overvloed

In november van dit jaar viert Designer Outlet Roermond zijn twintigste verjaardag. In twee decennia is het shopparadijs met zijn 185 winkels en 200 internationale designermerken uitgegroeid tot een van de grootste attracties van ons land. Ruim 8 miljoen bezoekers komen er jaarlijks winkelen. Door corona zullen de aantallen voor vorig jaar en dit jaar zeer waarschijnlijk een stuk lager liggen. Maar wanneer de maatregelen van de baan zijn wacht de bezoekers van DOC een mooie verrassing. Begin dit jaar is namelijk het fraaie nieuwe Guest Services opgeleverd. In de ontvangstruimte kunnen gasten terecht met al hun vragen en voor services als (internationale) verzendingen van de aankopen, hands-free shoppen, lockers, opladers voor mobiele telefoons, rolstoelen en ga zo maar door. Alles om shoppers te verwennen. En uiteraard gebeurt dat in een uitermate stijlvolle omgeving, passend bij al die kwaliteitsmerken die binnen DOC te vinden zijn. KERN Architecten maakte het bijzondere ontwerp. Blikvangers in de 240 m2 grote ruimte zijn twee enorme bomen. Gestileerde bomen uiteraard. De stammen zijn lichtzuilen, deels bekleed met stroken hout. Die stroken lopen door op het plafond, het zijn de takken van de bomen. De bomen zijn met messing strips stevig geworteld in een terrazzovloer. Een uitdagende opdracht voor De Vries Terrazzo, dat naast de vloer ook wanden meubelpanelen en baliebladen moest maken voor het flashy DOC Guest Services.

Uitgekiende opbouw

KERN architecten had voor het terrazzowerk twee verschillende kleurstellingen voor ogen. Het grootste deel moest met een lichte uitvoering worden gedaan. Alleen voor een halve cirkel waar de balie voor verzendingen in staat, en de bladen van die balie, had de architect een donkerder variant in bedacht. De wens was ook om vooral veel grove korrels te gebruiken. “Er waren voorbeeldjes van wat ze wilden zodat ik monsters kon maken”, zegt Willie de Vries. “De kleuren waren geen probleem maar de korrels kon ik niet op die manier doen. Voor goede terrazzo heb je een uitgebalanceerde korrelopbouw nodig, van klein naar groot. Als je in verhouding teveel grote korrels gebruikt krijg je te veel cement in het mengsel en cement is het zwakste onderdeel van terrazzo. Te veel daarvan en je krijgt enorme krimp en scheuren.” De terrazzo toplaag moest 20 mm dik worden. De Vries maakte naar tevredenheid van de architect monsters met 12 tot 16 mm als grootste korrel. Het lichte mengsel bestond uit witte Carrara 2, 1 en 0, bruin geaderde Botticino 2, groene Verde Alpi 1, Carrara zand, zilverzand en wit cement. Voor het donkere mengsel gebruikte hij grijze Bardiglio 2, Bardiglio 000, Botticino 2, groene Verde Alpi 1, ziilverzand en wit cement.

Betrouwbaar alternatief

De kwaliteit van een terrazzovloer wordt niet alleen bepaald door het mengsel, ook de ondergrond is van wezenlijk belang. Hier was dat een kanaalplaatvloer en daar was De Vries niet gerust op. “Met zo’n ondergrond zou de terrazzo toplaag precies op de langsnaden kunnen gaan scheuren. Dat risico wilde ik niet nemen dus ik stelde voor om de vloer zwevend te leggen. Eerst een 4 mm dik membraan aanbrengen, daarop een 7 cm dikke D20 zandcementvloer met een wapening erin en dan de 2 cm dikke terrazzo toplaag. En uiteraard dilateren op maximale veldgrootte.” De wensen van de terrazzoman bleken niet haalbaar, er was onvoldoende hoogte voor deze opbouw. Aannemer Willemen Construct uit Belgische Hasselt kwam met een alternatief voor de dekvloer, Weberfloor 4350 fiber van Beamix. “Dat is een hechtende gietvloer met een kunststof wapening erin’’, zegt De Vries. “Ik kende het niet maar heb nagevraagd bij TBA of dit een goede oplossing was en zij gaven een positieve reactie. Ik heb de aannemer wel gezegd dat het superstrak moest worden gelegd omdat je onvlakheden in de ondergrond kunt terugzien in je terrazzo. Ze hebben daar goed naar geluisterd, de dekvloer lag er perfect bij.”

Behulpzame aannemer

Bijkomend voordeel van de Weberfloor is volgens De Vries dat je er snel op kunt. Al een dag na het aanbrengen kon worden uitgezet waar de messingstrips moesten komen. Een heel nauwkeurig karwei want de strips moesten exact in lijn komen te liggen met de takken op het plafond. “Gelukkig had Willemen daar een specialist voor ingehuurd, met Total Station was het precisiewerkje in twee uur gedaan”, zegt De Vries. Ook het aanbrengen van de strips zelf ging dankzij de hulp van de aannemer aanzienlijk sneller dan verwacht. “We moesten in totaal 125 meter strips aanbrengen. Het merendeel 1 cm dik en 2 cm hoog. Een van de strips moest worden gebogen, daar hebben we een wat dunnere voor gebruikt.” Normaal plakt De Vries de messing strips maar ditmaal had hij voor de stevigheid voor een andere methode gekozen. “Ik heb een smid er lipjes aan laten lassen, om de 20 cm. Allemaal 5 mm onder de bovenkant van de strip, zodat we ze niet kapot zouden maken met het schuren van de vloer.” De Vries had een paar dagen ingepland om de strips met boren en schroeven vast te zetten maar het bleek veel sneller te kunnen. “De aannemer hielp ons met een

Overzichtelijk werk

Hoewel de vloer 180 m2 groot is, is hij nergens gedilateerd. De Vries had wel om dilataties gevraagd maar het inzagen van de ondergrond paste niet meer in de planning van de aannemer. Er zitten echter zo veel strips in de terrazzovloer dat de terrazzoman het ook zonder dilataties wel aandurfde. De grote hoeveelheid vakken had nog een voordeel, vooral om dat ze relatief klein zijn. “We werken met z’n tweeën, mijn zoon Roel en ik. Dan kun je maar een beperkt aantal vierkante meters per dag maken, en dan moet er niets tegen zitten. Door al die kleine vakken was het voor ons heel overzichtelijk om dagproducties in te plannen die we zeker konden halen.” Alleen het donkere vak was te groot om met twee man in één dag toe doen, daar kreeg De Vries terrazzo hulp bij van collega Rijbroek uit Erp.

Millimeterwerk

Naast de vloer maakte De Vries vloeren ook nog 47 m2 terrazzo platen voor de bekleding van wanden en meubels. De kleur correspondeert met die van het vloerveld waar de wand of het meubel in staat. De wandplaten zijn 255 cm hoog en variëren in breedte, van 88 cm tot een meter. Ook de platen voor de bekleding van balies en bloembakken hebben uiteenlopende afmetingen. De Vries maakte de zijplaten voor de meubels allemaal 2 mm groter dan de opgegeven maten. “Ze moesten rondom de meubels bevestigd worden met kit en als je geen rekening houdt met de dikte van die kitlaag en het slijpen van de zijkanten die in het zicht komen, dan sluiten de platen niet mooi op elkaar aan.” De prefab onderdelen moesten allemaal 2 cm dik worden. Dat had consequenties voor de manier waarop De Vries ze maakte. “Meestal stort je prefab delen als aanrechtbladen op de kop maar we hebben dit allemaal met de zichtzijde naar boven gedaan. In zulke elementen moet wapening en met 2 cm dikte en korrels van 12 tot 16 mm dik is dat lastig als je op de kop stort en de wapening bovenin komt. Nu hebben we onderin de mal een gegalvaniseerd wapeningsnet van 3 mm dik gelegd en daarna de mal volgestort. Als je dan een klein beetje trilt komt de wapening iets omhoog. Niet zoveel dat je hem gaat zien wanneer je de zichtzijde gaat schuren maar net genoeg om er cement onder te krijgen zodat de wapening wat buigtrekkracht kan opvangen.” Ondanks de wapening deed De Vries liever niet zelf het transport en de montage. Dat werd nu verzorgd door aannemer Willemen. “Dat is heel goed gegaan, ik heb maar één plaat een beetje hoeven bijwerken”, zegt De Vries vol lof.